Senaste inläggen
Svenska
Pannkakor!
3 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl mjölk
½ tsk salt
smör
Gör smeten:
1. Blanda mjöl och salt.
2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken.
3. Vispa slutligen ner äggen.
4. Hetta upp en stekpanna eller en pannkakslagg. Häll smeten i ett tunt lager i stekpannan. Använd en slev, decilitermått eller liknande till att hälla smeten med. Grädda pannkakorna i stekpannan eller laggen.
Beräkna ca ¾ dl smet till en pannkaka, knappt ½ dl till en liten pannkaka (crêpe) och ca 1 msk till en plätt. Vänd pannkakan när ytan blivit matt och grädda på andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun. Rör om smeten då och då så att mjölet inte sjunker till botten.
5. Lägg pannkakorna vikta eller hoprullade på ett fat.
6. Servera med t ex. grädde, glass, sylt eller färska bär.
------------------------------------------------------------------------
English
Pancakes!
3 cups wheat flour
3 eggs
6 cups milk
½ tsp salt
butter
Make the batter:
1. Mix flour and salt.
2. Add half of the milk and whisk until smooth. Add theremaining milk.
3. Finally, whisk down the eggs.
4. Heat a frying pan or a griddle. Pour the batter into a thin layerin the pan. Use a ladle, deciliter measure, or similar to pouring the batter with. Bake the pancakes into the pan ormold.
Estimate about ¾ cup batter for a pancake, barely ½ cup to a small pancake (crêpe) and about 1 tbs to a piece of cake.Turn the pancake when the surface has become dull and bake on other side. The color should be bright amber. Stirbatter occasionally so that the flour does not sink to the bottom.
5. Place the pancakes folded or rolled up on a platter.
6. Serve with whipped cream, ice cream, jam orfresh berries.
Här kommer recept och bilder på min kära vän Linnéa´s 20 års tårta. Firade henne och hennes 1 åriga dotter Elwira också (inlägg på hennes tårta kommer senare) Jag visste att Linnéa gillar choklad och bannan, precis som jag! Så det fick bli en chokladtårta med skömkrämsfyllning och banangrädde.
Chokladtårta med smörkräm och banangrädde!
Tårtbotten:
2 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk vanilinsocker
3 msk kakao
100 g smält smör
2 ägg
1 dl kokhett vatten
Gör tårtbotten såhär:
1. Smält smöret.
2.Rör ihop alla torra ingredienser, och tillsätt sedan de rinnande.
3. Grädda i 180 gr ca 30-35 min i smörad, bröad rund tårtform.
4. Låt svalna, dela tårtbotten i tre delar.
Banangrädde:
2dl vispgrädde
2 bananer
Gör banangrädden såhär:
1. Vispa grädden och mosa bananerna.
2. Blanda grädde och bananer.
3. Bred banangrädden på den undre delen av tårtbotten, lägg på "mittendelen" av tårtbottnen.
Choklad smörkräm:
100g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Så här lagar du Smörkräm
1. Rör smör mjukt. Mikra ev. smöret lite i mikron.
2. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn smörkräm.
3. Tillsätt kakao till smörkrämen för chokladsmörkräm.
4. Bred på den översta delen på tårtan.
5. Lägg på den översta delen av tårtbotten
Chokladkräm:
1 dl socker
1 dl kakao
3 dl vispgrädde
Gör chokladkrämen såhär:
1. Rör ihop socker och kakao.
2. Häll på grädden och rör ihop.
3. Ställ in i kylen i 30 minuter så att kakaon och sockret löses upp i grädden.
4. Vispas med elvispen fluffig och tillräkligt hård så att det bildas toppar.
5. Täck tårtan med chokladkrämen.
Tårtan!
Födelsedagsbarnet!
Svenska
Gula rutor
Ingredienser:
4 ägg
4dl socker
5dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2,5 dl kokt, något avsvalnat vatten
Glasyr:
200g smör
2,5 dl socker
2 st äggulor
4 msk vaniljsocker
Garnityr:
Kokosflingor
Gör smeten till botten:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Tillsätt vetemjöl och bakpulver, blanda.
4. Tillsätt kokt, avsvalnat vatten under omrörning.
5. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
6. Grädda i ugnen i ca 15-20 min. Låt kakan svalna helt.
Gör glasyren:
1. Smält smöret.
2. Tillsätt socker, äggulor och vaniljsocker i det smälta smöret.
3. Låt småkoka tills sockret har smält.
4. Bred på glasyren på kakan.
5. Strö över kokosflingor och låt svalna. Skär i rutor. Servera.
------------------------------------------------------------------------
English
Yellow squares!
Ingredients:
4 eggs
4 cup sugar
5 cups wheat flour
4 tsp baking powder
2,5 cups boiled, slightly cooled water
Icing:
200g butter
2,5 cup sugar
2 pcs egg yolks
4 tbsp vanilla sugar
Garnish:
Coconut flakes
Make the batter to the base:
1. Preheat the oven to 175 degrees.
2. Whisk the eggs and sugar until white and fluffy.
3. Add the wheat flour and baking powder, mix.
4. Add boiled, cooled water while stirring.
5. Dress a roasting pan with baking paper and pour in the batter.
6. Bake in oven for about 15-20 minutes. Let the cake cool completely.
Var inne på jourbutiken "Nära dig" för någon vecka sedan, där hittade jag den här cupcake mixen. (OBS! Klicka på bilderna för att förstora dem)
Först tänkte jag att "Det är ju inte alls lika bra som att göra egna hemmagjorda cupcakes". Men det är väldigt bra att ha när man får akutbesök och inte hinner åka till affären. Eller om du bara bakar någon gång då och då. En bra nödlösning helt enkelt! Det sägs även att bakmixen finns att köpa på LIDL. Finns i tre varianter vanilj och hallon, choklad och apelsin, hasselnöt och färskost. Kostar ca 18kr och ger 12 st cupcakes!
Tänkte att jag skulle göra ett steg-för-steg inlägg där jag visar hur man gör! (Detta blir mitt första)
Cupcakes, Raspberry & Vanilla flavour
Paketet innehåller följande
270g Bakmix
50g Krämpulver
20g Riven vit choklad
12st bakformar
Tyvärr finns inte allt man behöver i detta paket. Man behöver dessutom:
1 medelstort ägg
1 dl matolja
1 dl mellanmjölk
50g mjuk smör (rumstempererat)
200g färskost (ex. Philadelphia)
Gör så här!
Ta fram alla ingredienser.
Börja med att förbereda smeten...
Albins 1:år tårta
Denna tårtan gjorde jag åt min kompis Emelies son Albin på hans ettårsdag.
Blåbärsmousse
2dl grädde
2 dl blåbär
2-3 gelatinblad 2-3msk florsocker
Tårtbotten
3 st ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Smörkräm
100 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR:
Börja med blåbärsmoussen
1. Blötlägg gelatinbladen.
2. Vispa grädde & florsocker.
3. Mixa hälften av blåbär & värm en del med gelatin så det smälter, blanda i resten av blåbären. Låt svalna något & vänd försiktigt ner i grädden.
4. Ställ i kylen 1-2 timmar.
Gör nu tårtbotten
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Använd en 2-liters form med löstagbara kanter och bröa den.
3. Vispa ägg och socker riktigt poröst.
4. Blanda mjölet med bakpulvret, tillsätt sedan vattnet och mjölblandningen växelvis i äggsmeten. Vänd försiktigt ner ingredienserna med en slickepott.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
6. Provstick kakan med en tandpetare för att se om kakan är färdig.
7. Låt tårtbotten svalna och dela sedan i 3 bottnar.
Gör sedan smörkrämen
1. Rör smör mjukt. Mikra ev. smöret några få sekunder i mikron.
2. Tillsätt florsockret och vaniljsocker och rör till en jämn smörkräm.
Lägg märker till det fina tårtfatet som jag fått av min svärmor!
Baka och njut!
Denna tårta gjorde jag igår... dagen efter alla hjärtans dag.
Lite tråkigt men fick inget tillfälle att göra den varken på
alla hjärtans dag eller någon av dagarna innan.
Men kunde ju inte vänta till nästa år bara för det.
Har ju aldrig provat göra en Red Velvet kaka innan så jag var bara tvungen!
Gjorde en egen tolkning av tårtan.
Red Velvet Cake
Ingredienser
4 dl strösocker
3 st ägg
4 dl vetemjöl
1-1,5 msk kakao
3-4 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk vitvinsvinäger
1 dl solrosolja
1 dl filmjölk
röd karamellfärg eller röd pastafärg
ströbröd eller mjöl till formen
Färskostfrosting:
600 g färskost (philadelphiatyp)
4 1/2 dl florsocker
2-3 tsk vaniljsocker
3 msk färskpressad limejuice
1/2 msk rivet skal av lime
Till garnering:
Vitchoklad (riven)
röda cocktailbär (delade i halvor)
citronmeliss
Färska jordgubbar (skivade)
Rischoklad!
Superenkelt godis! Passar lika bra till julen som till vanliga lördagskvällar framför tv.
Jag följde inget speciellt recept men kolla gärna in denna sidan för ett exempel på recept.
Binas Tips!:
Tips#1. Du kan smälta chokladen på två sätt: I vattenbad eller i micron.
För att smälta chokladen i vattenbad gör så här: Sätt på en kastrull med vatten och låt sjuda/småkoka. Lägg chokladen i en skål, gärna rostfri. Skålen måste vara större än kastrullen. Skålen med choklad skall kunna ställas ovanpå kastrullen, vattnet får EJ komma i kontakt med chokladen.
För ett enklare sätt, smälta chokladen i micron: Lägg chokladen i en skål som tål att värmas i micron. Sätt in skålen med choklad i micron och kör på full effekt i ca 20-30 sek, ta ut skålen ur micron rör runt med en sked/gaffel. Sätt in skålen i mircon igen, och kör på full effekt i ca 20-30 sek till ta ut skålen och rör om igen. Upprepa detta tills all choklad är smält. Tänk på att inte köra för länge så att chokladen bränns. Rör därefter ner rispuffarna, rispuffarna skall täckas men det skall inte vara överbliven choklad så att det rinner om det.
Tips#2. Prova gärna olika sorters choklad. Vit, ljus, mörk, marabou osv. Har själv bara provar Vit, ljus och mörk blockchoklad. Men prova skadar inte. Låt fantasin flöda!
Tips#3. Häll antingen ut smeten på en tallrik täckt med bakplåtspapper och låt stelna i kylen. För att sedan skära/bryta i bitar.
Alternativt gör som jag gjorde, skeda/kicka ut smeten på bakplåtspapper och låt stelna i kylen.
Ett annat alternativ är att klicka ut smeten i fina muffinsformar eller mindre formar till finare servering.
Det var nog allt jag hade för tillfället!
Baka och njut!
Blev sugen på att prova baka vita chokladbollar som jag aldrig provat innan. Bestämde mig för att göra tre olika sorters chokladbollar.
Mörka chokladbollar,
Ljusa chokladbollar,
Vita chokladbollar. Jag kommer att lägga upp recepten för de tre sorterna efter varandra med bilder efter varje recept. Längre ner står hur du går tillväga, både med och utan matberedare.
Mörka Chokladbollar
Ingredienser:
50g smör
1 dl strösocker
4 dl havregryn
3-4 msk kakao
1-2 tsk vaniljsocker
1-2 msk vätska t.ex kaffe, vatten, mjölk, apelsinsaft.
Till garnering:
pärlsocker
kokos
strössel
Ljusa Chokladbollar
Ingredienser:
50g smör
1/2 dl strösocker
4 dl havregryn
3-4 msk oboy pulver
1-2 tsk vaniljsocker
1-2 msk vätska t.ex kaffe, vatten, mjölk, apelsinsaft.
Till garnering:
pärlsocker
kokos
strössel
Vita Chokldbollar
Ingredienser:
100g vit blockchoklad
100g smör
3 dl havregryn
1 dl kokos
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
2-3 msk vätska t.ex vatten/mjölk
ev. karamellfärg (för ex. barnkalas)
Till garnering:
pärlsocker
kokos
strössel
(UTAN matberedare) Gör så här:
1. Lägg alla de torra ingredienserna i en bunke. (OBS till de vita chokladbollarna - riv den vita blockchokladen och blanda med de torra ingredienserna)
2. Skär smöret i kuber och fördela i bunken.
3. Tillsätt valfri vätska
4. Knåda med händerna eller använd en sked/gaffel för att arbeta allt till en slags deg. Degen skall inte vara för torr och inte för blöt/kladdig. Tillsätt mer vätska om det behövs, men bara lite i taget för att inte få det för blött.
5. Ta en liten "degbit" i handen och rulla till en boll.
6. Häll upp önskad garnering i en skål t.ex pärlsocker och rulla bollarna i pärlsockret.
7. Ställ chokladbollarna svalt.
(Med matberedare) Gör så här:
1. Lägg alla de torra ingredienserna i matberedaren. (OBS till de vita chokladbollarna - riv den vita blockchokladen och blanda med de torra ingredienserna)
2. Skär smöret i kuber och fördela i matberedaren.
3. Tillsätt valfri vätska
4. Starta matberedaren och kör på "lagom" effekt tills degen blir fast. Degen brukar samla ihop sig och bli till en ända stor deg i matberedaren.
5. Ta en liten "degbit" i handen och rulla till en boll.
6. Häll upp önskad garnering i en skål t.ex pärlsocker och rulla bollarna i pärlsockret.
7. Ställ chokladbollarna svalt.
Baka och njut!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|